back

Cowes Seniors Living

Masterplanning 13,800m2 Schematic Design 2019

Integrating sector design experience to connect this community in Phillip Island

In the centre of Cowes on Phillip Island, our client’s vision for their latest seniors living project is a thriving village which interacts with the broader community.

The design team seized the opportunity to incorporate new local infrastructure into the design, providing the broader Cowes township with access to onsite retail, cafes and medical facilities. Connectivity between commercial, retail and residential zones was achieved through a central courtyard, acting as a sophisticated, peaceful break in the design.
The bustling, vibrant, energy of the community inspired the design language of the public spaces, with strategically placed entrances enhancing a sense of arrival; welcoming family, friends and visitors to create a community within the community.

The thriving public spaces play well with the tranquillity of the residential apartments, nestled around a central courtyard to the rear of the site. Private break out spaces between the 154 individual apartments creates a more settled, calm escape for residents to enjoy their own rythym and lifestyle,