back

Blackburn Lakes Pavilions

Seniors Living 20,500m2 In progress 2017

Designing for health, wellness and the great outdoors

Nestled in tranquil bushland, within an urban Melbourne location, this unique site came with a complex array of opportunities and challenges in achieving our client’s vision for a fully integrated senior’s community to connect with the surrounding community.

Since the 1920s, the Seventh Day Adventist church used the beautiful wooded site to host camping retreats and worship. This rich history has been referenced through the identity of the site, as well as the architecture and design approach.

With conservation playing a leading role in the masterplanning process, the VIA team shaped the design to the undulations of the site, defining nodes for shared spaces before slicing the seven individual pavilions into key points across the site. This approach drove the placement and form of the seven individual pavilions and the accompanying resort style amenities. The result is a site resolved with its position in nature, formed to take full advantage of amenities and vantage points.

Community is number one here with internal streets activating shared spaces. The pool, yoga studio, wellness and lifestyle areas and tiered decks draws residents across the site, encouraging utilisation of shared spaces. Cycling tracks bring people from outside in, to enjoy the cinemas, restaurants, cafes, and local providores. This village approach is layered with exclusive access by residents to billiards, bars, private dining, culinary spaces and communal piazza’s. The multi-purpose hall provides an auditorium with 350 seats, doubling as a fantastic resource open to be utilised by local residents.

Elegant and durable materials are used throughout, with the project designed for longevity. The external palette provides warmth through timbers and stone, with materials acting to break perspectives and views, drawing the viewpoint outside. Copper has been used as an accent in signature areas of the design, linking interior detail to the building forms. A striking copper blade features in the auditorium, capturing light and drama in this key shared space.

On the first day of Christmas, VIA gave to me... An integrated community designed for health, wellness and the great outdoors.
Interiors by Hecker Guthrie // Render by One Fell Swoop